Rasvapoltto

Valurautaiset ja hiiliteräksiset padat ja pannut kannattaa rasvapolttaa huolellisesti ennen käyttöönottoa, jotta ruoka ei palaisi ja tarttuisi niihin kiinni. Näillä ohjeilla saat uusiin välineisiisi hyvän, kauniin ja toimivan pinnoitteen ja ne kestävät parhaimmillaan sukupolvien ajan.

1. Pesu

Pese pannu huolellisesti lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella varastointirasvojen ja muiden epäpuhtauksien poistamiseksi. Tämä onkin ainoa kerta, kun käytät pannusi pesuun tiskiainetta.

2. Poltto

Jos pannussa on teräskahvat, kannattaa rasvapoltto tehdä uunissa tasaisemman lopputuloksen saavuttamiseksi. Puu- tai muovikahvaiset pannut sen sijaan täytyy rasvapolttaa liedellä. Levitä pannulle talouspaperin avulla erittäin ohut ja tasainen kerros rypsiöljyä tai silavaa ja laita pannu uuniin. Lämmitä uuni 250°C asteeseen ja kun uunin lämpötila on noussut tavoitelukemaan, anna pannun olla uunissa vielä n. 15 minuuttia. Rasva savuaa hieman, mutta se kuuluu asiaan.

3. Jäähdyttäminen

Sammuta uuni ja anna pannun jäähtyä itsekseen. Kun pannu on jäähtynyt, toista 2. vaihe vielä ainakin kaksi kertaa (jotkut tekevät sen jopa 10 kertaa), jotta lasimainen pinta pääsee muodostumaan koko pannulle.

Pannun pinta tummuu huomattavasti, mikä on merkki siitä, että rasva on palanut siihen kiinni ja tarttumattomuusominaisuudet paranevat.

Voit toistaa rasvapolton milloin tahansa, jos koet että ruoka tarttuu pannuun kiinni paistettaessa. Muista, että pannu tulee puhdistaa vain kuumalla vedellä ja pehmeällä harjalla, ilman tiskiaineita! Pannuun ei kannata myöskään jättää ruokaa seisomaan pitkäksi aikaa, sillä mausteet ja liemet saattavat heikentää pinnoitteen tarttumattomuusominaisuuksia.