BBQ-kastike

BBQ-kastike

Kauppalista

  • ½ dl paprikajauhetta
  • 2 rkl chilijauhetta
  • 2 rkl jauhettua kuminaa
  • 3 rkl ruoko- tai fariinisokeria
  • 1 rkl mustapippuria
  • 1 rkl oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl cayennepippuria
  • 1 dl omenaviinietikkaa
  • 1 dl soijakastiketta
  • 1 dl vettä
  • ½ dl Worcestershire-kastiketta
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

BBQ-kastike

BBQ-kastikkeessa on lähes poikkeuksetta oltava muutama peruselementti, jotta lopputulos on juuri täydellinen, grillasit sitten kanaa, nautaa, porsasta, kalaa tai kasviksia.

Makeus: Kastikkeessa on oltava makeutta, joka saadaan sokerista tai sokeripitoisista ainesosista. Colamarinadi on yksi hyvä esimerkki, jossa sokeri näyttelee suurta roolia. Hunajaa käytetään myös useissa marinadeissa ja kastikkeissa, mutta eniten vapauksia makumaailman suhteen antaa sokeri (hieno sokeri, fariinisokeri tai ruokosokeri). Se karamellisoituu lihan pintaan upeasti ja höyryävän kuumat pihvit tai ribsit ovat mainion tahmeita ja hyväilevät makunystyröitä.

Happo: Etikka ja etikkapitoiset elementit ovat makeuden tasapainottaja, mutta myös lihan oman umami-maun korostaja. Tässä reseptissä käytetään omenaviinietikkaa, mutta Worcestershire-kastikkeessakin on hieman hapokkuutta mukana. Sitruuna ja viini toimivat myös hapokkuuden lisääjinä, eikä niitä kannata jättää reseptistä pois jos ne on ainesosiin luettu.

Suola: Suola tekee kaikesta maistuvampaa, kunhan muistetaan kohtuus. Soijakastike on toisinaan jopa monin verroin pelkkää suolaa parempi mauste, sillä siinä on enemmän syvyyttä kuin pelkässä suolassa. Kuten hapokkuudenkin osalta, myös suolaisuutta lisää tämän reseptin Worcestershire-kastike. Kala- ja osterikastikkeita näkee myös monissa marinadeissa ja kastikkeissa, ja vaikka ne kuulostavat kovin eksoottisilta ja tuoksuvat melko voimakkailta, antavat ne makuvivahteen lisäksi tuntuvaa suolaisuutta marinadiin.

Mausteet: Se kaikkein vapain osuus marinadien valmistuksessa! Kun opit yhdistelemään tiettyjä makuja keskenään, tiedät jo etukäteen mistä mausteista pidät ja kuinka hyvin ne sopivat nenäsi edessä olevan lihan kumppaniksi. Grillauksessa suositaan jo valmiiksi lämpimiä ja tuhteja, jopa voimakkaita mausteita, kuten paprika- tai savupaprikajauhe, cayennepippuri, kumina, jauhettu korianteri ja sinappijauhe. Vaihtamalla tai lisäämällä yhden mausteen kerrallaan löydät oman suosikkiseoksesi!

Valmistusohje:

Sekoita lasi- tai teräsastiassa ensin kuivat aineet keskenään. Lisää tämän jälkeen nesteet ja sekoita hyvin.

Voit edesauttaa suolan ja sokerin liukenemista ja makujen tiivistymistä kuumentamalla kastiketta kevyesti liedellä tai mikrossa. Älä kuumenna kiehuvaksi, vaan juuri sen verran että neste lämpenee ja sokeri liukenee.

Siirrä puhtaaseen lasiastiaan, jossa kastike säilyy jääkaapissa jopa viikon verran.

VINKKI: käytä kolmannes kastikkeesta esimerkiksi paistin, entrecoten tai kylkirivin marinointiin ja loput ruoan sivelyyn grillaamisen aikana.

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)