Näin valmistat naudan paahtopaistin

Naudan paahtopaisti on sisäfileen lisäksi yksi arvostetuimpia ja yleisimpiä raaka-aineita, kun halutaan valmistaa tavanomaista parempi juhla-ateria. Paahtopaisti voidaan valmistaa lukuisilla eri tavoilla, joten kokosimme tähän muutamia vinkkejä seuraavaa paahtopaistiasi varten!

Paahtopaisti uunissa

Paahtopaistin hienous piilee siinä, että sen voi maustamisen jälkeen laittaa uuniin sellaisenaan. Mikäli ostat valmiiksi maustetun naudan paahtopaistin, jää ensimmäinen vaihe jo kokonaan pois, helpottaen työtäsi entisestään. Työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan ja kypsennä uunissa, kunnes haluttu lämpötila on saavutettu!

Hyvä resepti paahtopaistin valmistamiseksi uunissa löytyy täältä.

Paahtopaisti sous vide

Sous vide takaa sen, että paahtopaistin kypsyysaste on tasainen pinnasta ytimeen saakka. Hiero lihan pintaan kuivamausteseos, laita paisti vakuumipussiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli. Nosta paisti huoneenlämpöön, valmistele sous vide -sirkulaattori ja aseta laitteeseen haluttu lämpötila (eli lihan haluttu sisälämpö). Kypsennä paistia vähintään 12 tunnin ajan, sillä kyseessä on kookas ja paksu pala. Suosittelemme kuitenkin 24 tunnin kypsennysaikaa murean ja tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kun aika on tullut täyteen, leikkaa pussin kulma auki, valuta nesteet kasariin valmistaaksesi liemestä maukas kastike ja paista nopeasti paahtopaistiin kaunis pinta paistinpannulla. Voi on tähän paras vaihtoehto, sillä voilla pystyt myös valelemaan paistia kun ruskistat sitä toiselta puolelta.

Voit halutessasi myös grillata pinnat kiinni, jolloin saat lihaan upeaa savun makua ja kauniin paistopinnan! Katso kokonainen resepti sous vide -paahtopaistiin täältä.

Paahtopaisti grillissä

Etenkin kesäkokkaajat haluavat näyttää kyntensä grillauksessa kypsentämällä kokonaisen paahtopaistin hiili- tai kaasugrillissä. Etenkin keraamiset kamadogrillit ovat yleistyneet epäsuoran grillauksen ystävien keskuudessa, sillä ne pitävät lämmön todella hyvin verrattuna tavallisiin grilleihin.

Valmistaessasi paahtopaistin grillissä, aloita suoralla kypsennyksellä suoraan hiilien tai kaasupolttimien päällä, jonka jälkeen siirrät paistin grillin toiseen laitaan epäsuoraan grillaukseen. Jos paisti näyttää kuivalta, se on hyvä kääriä folioon suoran kypsennyksen jälkeen pitääksesi nesteet tallessa, esimerkiksi kastiketta varten. Paistomittari on myös grillauksessa lyömätön apuväline kypsyysastetta määriteltäessä.

Erinomainen grillissä valmistetun paahtopaistin resepti löytyy puolestaan täältä.

Paahtopaistin maustaminen

Maustamisen koulukuntia on varmasti useita, mutta me olemme mieltyneet kuivamaustamiseen tai tahnamaisiin mausteseoksiin, sillä ne tarttuvat paistin pintaan hyvin ja etenkin vakuumissa marinoitaessa imeytyvät lihaan paremmin.

Kokeile muutamia mausteseoksiamme paahtopaistille:

Piparjuurimauste
Paahtopaistin dry rub
Pulled beef
Teriyakipaisti

Tärkeintä naudan paahtopaistin valmistamisessa

Naudan paahtopaisti on suhteellisen vähärasvainen osa nautaa, joten lihan kuivuminen kypsennettäessä on oikeastaan ainoa vaaratekijä sen valmistuksessa. Voit ehkäistä sitä lisäämällä uunivuokaan tilkan vettä, laittaa grillin pohjalle alumiinivuoan jossa on vettä (ja johon lihasta irtoava neste pääsee valumaan) tai kietaisemalla lihan ympärille löyhästi alumiinifoliota kypsennyksen puolivälissä.

Testaa, mikä valmistustavoista on suosikkisi!