Juhannusmenu

Juhannus on monelle kesän kohokohta, jolloin kokoonnutaan yhteen perheen tai ystävien kesken nauttimaan ihanista herkuista ja Suomen kesästä. Kokosimme valmiiksi juhannusmenun, jota voit halutessasi laajentaa isommalle porukalle!

Juhannusmenun keskiössä on grilli

Savustettua ja grillattua lihaa sekä raikkaita kasviksia

Laadukkaat raaka-aineet takaavat sen, että tarjoilemasi liharuoat ovat maukkaita ja mureita. Myös osa lisukkeista syntyy grillissä ja loput voit valmistella etukäteen, jolloin sinulle jää paremmin aikaa nauttia yhdessäolosta grillin tuoksun leijaillessa ympäristöön.

Juhannuksena kokataan ulkona

Kesästä kuuluu nauttia ulkosalla, joten grilli on luonnollinen valinta ruoan valmistustavaksi. Hoida esivalmistelut huolella, hanki riittävästi laadukkaita hiiliä ja brikettejä tai täysi kaasupullo. Puhdista grilli sisältä ja ulkoa, jotta grillaaminen on turvallista ja mukavaa. Älä tietenkään unohda turvallista avotulen käsittelyä – tarkista siis paikallinen ruohikko- tai metsäpalovaaran tilanne ja pidä sammutusvälineet käden ulottuvilla.

Lisukkeet voi tehdä edellisenä päivänä

Lihan kanssa maistuvat raikkaat salaatit! Voit valmistaa ne hyvin edellisenä päivänä tai juhannusaamuna jääkaappiin odottelemaan.

Coleslaw on klassinen lisuke liharuoille ja sitä valmistuu samalla vaivalla suurikin määrä kerralla.

Kreikkalainen kuskus-salaatti on parhaimmillaan heti tuoreena, mutta maut toki tiivistyvät jääkaapissa. Tomaatit, kurkut, tuore oregano sekä täyteläinen feta maistuvat kesältä jo sellaisenaan!

Aloita savustuksella

Kun sitten lämmität grillin, aloita savustuksella, sillä se ottaa oman aikansa. Asettele briketit hiiligrillin pohjalle ja savustuspalat niiden päälle, tai käytä kaasugrilliin suunniteltuja savustusvälineitä. Pitkään savustettu entrecote vaatii useamman tunnin kypsennyksen, mutta hätä ei ole tämän näköinen – savusta entrecotea ensin neljä tuntia, jonka jälkeen voit kääräistä lihan folioon ja hoitaa jälkikypsennyksen uunissa, kunnes sisälämpötila on saavuttanut halutun lämpötilan. Samalla saat grilliin tilaa ja ruoat valmistuvat samanaikaisesti.

Perunat hautuvat hitaasti

Cheddar-perunanyytit kypsyvät epäsuoralla lämmöllä tunnissa, joten niiden kanssa ei kannata hoppuilla. Nyyttien kypsyessä voit valmistella kattauksen ja viimeiset grillattavat. Myös tiskit kannattaa hoitaa tässä vaiheessa pois alta (tämä vinkki tulee kokemuksen kautta).

Loppusilaus syntyy vieraiden istuessa jo pöydässä

Huolehdi tässä vaiheessa, että grillissä on riittävästi lämpöä, sillä nopea kypsennys on tässä kaiken A ja O. Poron ulkofilepihvi grillissä on näyttävä herkku jo ennen kypsentämistä ja nyt on sinun mahdollisuutesi osoittaa olevasi naapuruston kruunaamaton grillikuninkaallinen. Grillaa poron ulkofilepihvit suoralla lämmöllä n. 1-2 minuuttia per puoli, mausta suolalla ja pippurilla ja lopuksi anna levätä folion sisällä muutaman minuutin ajan ennen kauniin pinkin ulkofilepihvin siivuttamista juhannusvieraiden juhlaherkuksi.