Kevyesti savustettu naudan herkkupaisti

Kevyesti savustettu naudan herkkupaisti

Kauppalista

  • 1 kpl Rönkä Naudan herkkupaisti (n. 1,2 kg)
  • 1 iso sipuli viipaloituna
  • ½ l lihalientä
  • 6-8 kpl kokonaisia maustepippureita
  • Iso foliovuoka
  • Foliota
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Kevyesti savustettu naudan herkkupaisti

Savustaminen on upea tapa valmistaa ruokaa kaikessa rauhassa, sillä grilli tai savustin tekee työn puolestasi hyvin vaivatta, mutta lopputulos on korvaamattoman herkullinen. Koska Rönkä Naudan herkkupaisti on valmiiksi pintamaustettu, sitä ei tarvitse marinoida erikseen, vaan pääset vieläkin helpommalla ja ehdit valmistella lisukkeet rauhassa.

Voit valmistaa kevyesti savustetun naudan herkkupaistin kahdella tavalla: mukavan savuiseksi grillipaistiksi, josta voit leikata sisältä kauniin pinkkejä siivuja, tai reilusti ylikypsäksi pulled beef -tyyliin. Paistomittari on tärkein apuvälineesi näiden kahden vaihtoehdon valinnassa. Perinteisen paistin kumppaniksi sopivat kermaperunat, perunasalaatti tai vaikkapa ruokaisa salaatti, kun taas pulled beef on parhaimmillaan sämpylöiden tai tortillojen välissä.

Kun puhutaan paistin sisälämpötilasta, kiinteämpi ja kauniin pinkki sekä mehukas lopputulos saadaan, kun paistin sisälämpö on n. 57°C astetta. Pulled beefiä tavoitteleva sen sijaan saa varautua pidempään kypsentämiseen, sillä 80°C asteen sisälämpötila ei synny ihan hetkessä. Vaan hiljaa hyvä tulee, ja kun noudatat ohjeita, et joudu syömään kuivaa naudan paistia, vaan herkullisen mureaa ja mehukasta, lähellä tuotettua laatulihaa!

Valmistusohje:

Poista Rönkä Naudan herkkupaisti pakkauksesta ja taputtele pinnasta ylimääräinen kosteus talouspaperilla, mutta älä pyyhi mausteita paistin pinnalta. Asettele grilliin brikettejä parijonoon ja sytytä briketit toisesta päästä, jolloin palo etenee hitaasti briketistä seuraavaan. Asettele savustuspaloja brikettien päälle sopivin välimatkoin, jotta saat tasaisen savun aikaiseksi. Jos käytät kaasugrilliä, suosittelemme käyttämään savustuslastuille tarkoitettua laatikkoa toisen päädyn polttimien päällä.

Kun grillin lämpötila on saavuttanut vähintään 100, enintään 120°C astetta, aseta grillin pohjalle esimerkiksi vedellä puolilleen täytetty foliovuoka ja nosta herkkupaisti grilliritilälle suoraan astian yläpuolelle. Vesiastia pitää grillin kosteuden yllä ja samalla herkkupaistista valuvat nesteet tippuvat astiaan, eivätkä sotke grilliä. Työnnä samalla paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan.

Kiehauta lihaliemi ja sivele sitä naudan paistin pintaan muutaman kerran savustuksen aikana. Ensimmäinen savustussykli kestää n. 2-3 tuntia.

Viipaloi sipuli ja levittele viipaleet ison vuoan pohjalle. Heitä joukkoon maustepippurit ja lorauta hieman yli puolet lihaliemestä vuoan pohjalle. Lisää grilliin brikettejä, jotta saat nostettua lämpötilaa 130-145°C asteeseen ja nosta naudan herkkupaisti sipulipedille vuokaan. Siirrä vuoka takaisin grilliin ja jatka kypsentämistä epäsuoralla lämmöllä kansi kiinni.

Jos haluat perinteisemmän, viipaloitavan paistin, nosta vuoka grillistä kun sisälämpötila on n. 57°C astetta ja siirrä paisti lepäämään 10 minuutiksi ennen tarjoilua.

Jos taas tähtäät pulled beefiin, peitä paisti tässä vaiheessa foliolla ja jatka kypsentämistä samalla tavalla, kunnes sisälämpötila saavuttaa 80°C tason (tämä voi kestää kahdesta kolmeen tuntiin grillin lämpötilasta riippuen). Kun paisti on kunnolla ylikypsää, nosta se leikkuulaudalle ja revi kahden haarukan avulla suikaleiksi. Lisää pulled beefin joukkoon hieman paistovuoan upean makuista lientä, jotta saat lihasta mehukkaampaa täytettä sämpylöihin tai tortilloihin.

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)