Jauheliharisotto

Jauheliharisotto

Kauppalista

 • 600 g (2 pkt) Rönkä Naudan paistijauheliha
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 500 g arborio-riisiä
 • 500 g paseerattua tomaattia
 • 1 tl kuivattua oreganoa
 • 5 dl lihalientä
 • 2-3 tl sokeria
 • 150-200 g revittyä mozzarellaa
 • 100 g raastettua parmesaania
 • Oliiviöljyä
 • Suolaa
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Jauheliharisotto

Risoton valmistuksessa on useita tärkeitä seikkoja, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Tässä muutamia keskeisiä asioita:

1. Oikea riisi: Käytä risotossa tyypillisesti käytettävää pyöreäjyväistä riisiä, kuten Arborio-, Carnaroli- tai Vialone Nano -riisiä. Nämä riisilajikkeet imevät nestettä hyvin ja antavat risotolle kermaisen rakenteen.

2. Kuumennettu liemi: Kuumenna käytettävä liemi erillisessä kattilassa ennen risoton valmistusta. Käytä esimerkiksi kasvis-, liha- tai kanalientä. Lämmin liemi auttaa risoton kypsymisprosessissa ja edistää riisin tärkkelyksen vapautumista.

3. Sipuli ja valkosipuli: Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli risoton pohjaksi. Ne antavat risotolle syvyyttä ja makua.

4. Riisin kuullottaminen: Kuullota riisiä hetki kattilassa voissa tai öljyssä ennen nesteen lisäämistä. Tämä auttaa antamaan risotolle pähkinäistä makua ja lisää sen rakenteellista lujuutta.

5. Nesteen lisääminen erissä: Lisää lämmin liemi risoton joukkoon vähitellen noin kauhallinen kerrallaan. Anna riisin imeä nestettä ennen seuraavan erän lisäämistä, jolloin myös lämpötila pysyy tasaisempana. Tämä prosessi vapauttaa riisin tärkkelyksen ja luo risotolle kermaisen koostumuksen.

6. Jatkuva sekoittaminen: Sekoita risottoa jatkuvasti nesteen lisäämisen aikana ja sen jälkeen. Tämä auttaa estämään riisin tarttumisen pohjaan ja varmistaa tasaisen kypsymisen.

7. Kypsennysaika: Risoton kypsennysaika vaihtelee riisilajikkeen ja halutun koostumuksen mukaan. Seuraa reseptin ohjeita, mutta yleensä risotto kypsyy noin 15-20 minuutissa. Riisin tulee olla al dente eli napakan purutuntuista, mutta ei liian kovaa tai vetistä.

Muista, että risoton valmistus vaatii kärsivällisyyttä ja huolellisuutta! Tarkkaile nesteen määrää ja riisin kypsyyttä, jotta lopputulos on täyteläinen ja maukas risotto.

Valmistusohje

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna paistokasari tai suuri, syvä paistinpannu keskilämmölle ja kuullota sipulia (ei siis vielä valkosipulia) oliiviöljyssä, kunnes sipuli alkaa olla hieman läpikuultavaa. Nosta lämpöä ja lisää joukkoon naudan paistijauheliha. Ruskista jauhelihat huolellisesti ja lisää tarvittaessa öljyä.

Kun lihat ovat ruskistuneet, laske lämpötila takaisin keskilämmölle ja kaada joukkoon risottoriisi. Sekoita jatkuvasti, jotta riisi ei pääse palamaan! Kun riisikin alkaa näyttää hieman läpikuultavalta, lisää pannulle silputtu valkosipuli ja kypsennä, kunnes valkosipulista alkaa irrota aromia. Älä päästä valkosipulia paahtumaan, jotta siitä ei tule kitkerää.

Kaada pannulle paseerattu tomaatti, lisää oregano ja sekoita. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää joukkoon lihalientä vähän kerrallaan. Lisää myös sokeri taittamaan tomaatin happamuutta ja mausta tarvittaessa suolalla (lihaliemessä on kyllä suolaa, mutta voi olla että tarvitset hieman lisää).

Kun riisi on al dente, eli siinä on pientä purutuntumaa, se on sopivan kypsää. Risoton kuuluu olla melko notkeaa, eikä missään nimessä kuivaa. Lisää lopuksi raastettu parmesaani sekä revitty mozzarella ja sekoita.

Tarjoile ihanan pehmeä, notkea ja venyvä jauheliharisotto höyryävän kuumana!

Reseptiin liittyvät tuotteet

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)