Käristys uunissa

Käristys uunissa

Kauppalista

  • 400 g Rönkä Aito poronkäristys
  • n. 25 g voita
  • 1 sipuli
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Ripaus valkopippuria
  • 1-2 dl vettä
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Käristys uunissa

Valurautapata on suorastaan korvaamaton astia niin ruskistamiseen kuin uunissa hauduttamiseenkin. Monissa pohjoissuomalaisissa kodeissa isän tai äidin pöydälle nostama valurautapata tarkoitti usein herkullista käristystä iltapäivällä, ja parhaissa tapauksissa tuo sama pata on käytössä jo toisella tai kolmannella sukupolvella. Käristyksen valmistuksessa paksupohjainen rautapata pitää lämmön hyvin ruskistusvaiheessa, vaikka siihen lisätään kohmeisia ja kylmiä lihasiivuja. Kannella peitettynä nesteet pysyvät tallessa ja padan sisällä on täydelliset olosuhteet maukkaan ja murean ruoan valmistumiselle, olipa sitten kyseessä käristys, paisti tai vaikkapa pataleipä.

Tässä reseptissä käristyslihat ruskistetaan nopeasti sipuleiden kanssa, jonka jälkeen pata saa muhia rauhassa uunin lämmössä. Jos valmistat sen leivinuunissa, saat nauttia vieläpä sen lempeästä lämmöstä ja ihanasta aromista, joka leijailee keittiöön.

Valmistusohje:

Nosta Rönkä Aito poronkäristys huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi ennen valmistusta. Esilämmitä uuni 200°C asteeseen.

Kuori ja halkaise sipuli ja leikkaa siitä reiluja suikaleita. Kuumenna valurautapata korkealle keskilämmölle ja lisää puolet voista pataan. Kun voi tirisee kutsuvasti, on aika lisätä sipulit pataan. Ruskista sipuleita parin minuutin ajan koko ajan käännellen, jonka jälkeen lisää Aito poronkäristys sipuleiden joukkoon. Sekoittele käristystä, kunnes kaikki lihat ovat ruskistuneet pinnasta. Lisää loput voista sekä mausteet ja kypsennä vielä hetki. Lisää lopuksi vesi, sekoita ja laita pataan kansi päälle.

Siirrä pata uuniin n. tunniksi. Tarkista kypsennyksen puolivälissä ettei käristys pääse kuivumaan ja lisää tarvittaessa vielä hieman vettä.

Valmista sillä välin maukas perunamuusi aidoista lapin puikuloista ja asettele suolakurkut sekä puolukkasurvos valmiiksi pöytään.

Kutsu kaikki pöytään ennen kuin nostat höyryävän kuuman ja ihanalle tuoksuvan käristyspadan uunista keskelle pöytää!

Reseptiin liittyvät tuotteet

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)