700 g Rönkä Naudan jauhelihaa TAI naudan luuton keittoliha
1 Sipuli
1 pieni selleri
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl Worcestershire-Kastiketta
2 Lihaliemikuutiota
2 timjamin oksaa
5 dl Tummaa alea tai lageria
Taikina:
500 g Vehnäjauhoja
250 g voita
1 kananmuna
Ripaus unikonsiemeniä
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Lämmitä uuni 150°C asteeseen. Kuullota sipuli ja selleri voinokareessa jonka jälkeen sekoita mukaan jauhot, liha ja Worcestershire-kastike. Lisää lihaliemikuutiot ja timjami sekä kaada seokseen olut. Kuumenna seosta kunnes se kiehahtaa, jonka jälkeen ota se liedeltä ja kypsennä uunissa 2½ - 3 tuntia kannen alla. Ota lopuksi kansi pois ja paista vielä 30 minuuttia.
Nosta lihapata uunista ja nosta uunin lämpötilaa 200°C asteeseen. Tee taikina sekoittamalla jauhot, voi sekä 1 teelusikallinen suolaa. Sekoita yleiskoneella tai perinteisesti käsin tasaiseksi massaksi. Lisää mukaan 1 ruokalusikallinen vettä samalla sekoittaen. Lopuksi kaulitse taikina pyöreäksi, melko ohueksi piirakkapohjaksi jauhotetulla alustalla.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja (Ø 25 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Erota taikinasta sopiva määrä (n. 1/3) piiraan kanneksi ja vuoraa lopulla taikinalla vuoan pohja sekä reunat. Lusikoi lihatäyte vuokaan ja lopuksi lisää taikinakansi piiraan päälle ja voitele se kananmunalla. Koristele piiras lopuksi unikonsiemenillä.
Paista uunissa 30-40 minuuttia, kunnes piiras saa väriä. Tarjoa esimerkiksi höyrytettyjen vihannesten kanssa.