Kastike
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Esilämmitä uuni 175°C asteeseen ja nosta file huoneenlämpöön n. puoli tuntia ennen kypsentämistä.
Murskaa valkosipulinkynnet mortteliin, lisää valkopippuri ja nypi joukkoon rosmariinin lehdet. Jauha morttelissa, kunnes saat aikaan paksun tahnan. Raasta joukkoon appelsiininkuorta ja lisää lopuksi balsamico, sekoita.
Asettele leivinpaperille tai tuorekelmulle prosciuttosiivut niin, että ne ovat hieman limittäin ja muodostavat fileen pituisen levyn. Hiero maustetahna fileen pintaan ja nosta file prosciuttolevyn päälle. Kääri prosciutto tiukaksi paketiksi fileen päälle ja varmista paketin koossa pysyminen halutessasi puuvillanyörillä. Sivele fileen pintaan hieman oliiviöljyä ja paista uunivuoassa n. 30 minuutin ajan, 10 minuutin välein käännellen.
Kuori porkkana ja sipuli, ja silppua ne yhdessä sellerin kanssa isohkoksi silpuksi. Sekoita kulhossa vehnäjauhot kasvisten kanssa. Lorauta paistokasariin hieman oliiviöljyä ja ruskista kasviksia keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Kaada joukkoon hieman kuumaa vettä ja kaavi jauhot kasarin pohjasta huolellisesti. Kaada sekaan punaviini ja kuumenna kuplivaksi. Anna hautua n. 10 minuutin ajan.
Kun nostat fileen uunista lepäämään, siivilöi kastike erilliseen kasariin, lisää suklaa sekä voi ja vispaa tasaiseksi ja kiiltäväksi. Kuumenna niin, että kastike alkaa kuplia ja sen jälkeen sammuta liesi. Tarkista vielä maku ja mausta tarvittaessa.
Tarjoile kastike viipaloidun fileen sekä vaikkapa lohkoperunoiden kera!