Hernekeitto

Hernekeitto

Kauppalista

  • 400 g Rönkä Naudan jauheliha 20%
  • 150 g Rönkä Naudan kylmäsavurouhe
  • 500 g kuivattuja herneitä
  • 2 sipulia
  • 1 lihaliemikuutio
  • 2,5 l vettä
  • 1 tl meiramia
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Ripaus valkopippuria
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Hernekeitto

Hernekeitto on mitä perinteisimpiä ruokia suomalaisessa ruokakulttuurissa. Kuivatut herneet säilyvät liki iäisyyden, niiden valmistaminen on helppoa ja tarvitset keiton valmistamiseen vain muutamia perusaineksia. Tämän edullisempaa ruokaa on vaikea keksiä ja vain mielikuvitus on rajana kun haluat muokata reseptistä omanlaisesi.

Usein hernekeittoon käytetään palvikylkeä, mutta jauhelihan avulla saat keitosta vähemmän rasvaisen ja silti varsin täyttävän aterian. Lisäämällä joukkoon Rönkä Naudan kylmäsavurouhetta saat tuotua sopivaa savuisuutta ja upean täyteläistä makua vieläkin lisää. Se ei kuitenkaan ole välttämätön ainesosa, mikäli haluat valmistaa hernekeitosta arkisemman version tai säästää vielä pari euroa kauppareissulla. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan!

Valmistusohje:

Huuhtele herneet 1-2 kertaa kylmällä vedellä. Laita herneet likoamaan veteen yöksi riittävän suuressa kattilassa. Herneet vaativat vähintään 8 tunnin liotuksen, mutta pidempi aika ei haittaa lainkaan.

Laita herneet liedelle kiehumaan samassa vedessä kuin missä niitä liotit. Lisää myös lihaliemikuutio. Hienonna sillä välin sipulit ja lisää ne herneiden joukkoon kun keitto alkaa kiehua. Pienennä lämpöä ja anna poreilla 2-3 tuntia säännöllisesti sekoittaen (herneet voivat palaa pohjaan jos keittoa ei sekoita riittävän tiuhaan pohjaa myöten).

Ruskista jauheliha paistinpannulla ja mausta se suolalla ja mustapippurilla.

Lisää jauheliha ja Rönkä Naudan kylmäsavurouhe keiton joukkoon n. 2 tunnin kohdalla. Mausta meiramilla, suolalla ja valkopippurilla. Keitä vielä n. tunnin ajan ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa.

Jos keitto vaikuttaa sakeutuvan liikaa, voit lisätä vettä. Jotkut pitävät paksusta hernekeitosta, toiset taas hieman juoksevammasta. Tämän reseptin vesimäärä ei ole liiallinen, joten keiton ohentaminen on helpompaa kuin sen kokoon keittäminen (vaikkakin molemmat ovat luonnollisesti mahdollisia).

Hernekeiton kumppaniksi kuuluu olennaisesti ruisleipä tai ohrarieska, sekä jälkiruoaksi perinteinen pannukakku hillolla ja kermavaahdolla!

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)