Lapinukon keitto

Lapinukon keitto

Kauppalista

  • 400 g Rönkä Aito Poronkäristys
  • ½ purjosipuli
  • 200 g viherpippurisulatejuustoa
  • 1 l lihalientä
  • 500 g puikulaperunoita
  • 2 porkkanaa
  • 50 g voita
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Lapinukon keitto

Lapinukon keitto on helppo valmistaa ja on jo tutuksi tullut juhlien pääruoka etenkin Lapin alueella. Poronkäristys, puikulaperunat ja täyteläinen sulatejuusto ovat niin lyömätön makuyhdistelmä, että vieraat suorastaan toivovat pääsevänsä nauttimaan tästä herkusta! Jos vieraita on tulossa enemmän, tuplaa keiton ainesosat niin ruokit kuuden hengen sijasta vaikkapa koko tusinan. Rönkä Aito poronkäristys on parasta, mitä voimme Lapinukon keittoon kuvitella, mutta luonnollisesti voit veistellä käristyksen itse paistista tai käyttää vaikka hirvikäristystä tai Rönkä Nautalastua. Lapinukon keitto on kuitenkin Lapinukon keitto vain poronkäristyksestä valmistettuna!

Kun käytät sulatejuustoa keitossa, kannattaa se pilkkoa riittävän pieniksi osiksi, jotta juusto sulaa täydellisesti eikä jätä ikävän näköisiä klimppejä keiton joukkoon. Ruokailu on myös visuaalinen elämys, joten sekoita kunnolla! Voit myös testailla muita maustettuja sulatejuustoja, kuten savu- tai kylmäsavuporosulatejuustoa. Viherpippuri sopii tämän keiton makumaailmaan kuitenkin erinomaisen hyvin, joten suosittelemme valmistamaan ensimmäisen Lapinukon keiton juuri tällä reseptillä!

Valmistusohje:

Kuori ja kuutioi perunat sekä porkkanat. Halkaise, pese ja suikaloi myös purjo.

Käristä lihat valurautapannulla voissa, mausta suolalla ja lisää loppuvaiheessa myös purjo. Jatka ruskistamista niin, että purjo pehmenee hieman.

Keitä 1 l lihalientä ja kun liemi kiehuu, lisää juurekset. Keitä kunnes ne ovat hieman pehmenneitä (mutta eivät vielä kypsiä) ja lisää Lapinukon keiton joukkoon käristyslihat sekä purjo. Leikkaa sulatejuustosta siivuja ja laita ne keiton sekaan. Siivut liukenevat nopeammin kuin kokonainen sulatejuustoharkko. Muista sekoittaa riittävän hyvin, jotta edesautat sulatejuuston sulamista täyteläiseksi liemeksi.

Jatka keittämistä, kunnes kaikki sulatejuusto on liuennut keittoon ja perunat sekä porkkanat ovat kypsyneet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai murskattua viherpippuria, mikäli haluat voimakkaamman viherpippurin maun.

Tarjoa keitto tuoreen ruisleivän kera!

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)