Lappilainen poronkäristys

Lappilainen poronkäristys

Kauppalista

  • Rönkä Poronpaisti
  • n. 100 g Rönkä Suolasilavaa
  • Suolaa
  • 1 kg puikulaperunoita
  • n. 2 dl täysrasvaista maitoa
  • n. 50 g voita
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Lappilainen poronkäristys

Ota paisti sulamaan paria tuntia ennen käristyksen valmistamista. Liha on paras vuolla lähes jäisenä, jolloin saat siivuista mahdollisimman ohuita. Paras väline vuolemiseen on kunnon puukko, jonka jäykkä terä mahdollistaa turvallisen leikkaamisen ja kestää myös jäisen lihan käsittelyä.

Leikkaa suolasilavasta mahdollisimman ohuita ja pieniä lastuja. Tämäkin helpottuu, jos pakastat sen ennen vuolemista. Kuumenna iso valurautapata keskilämmölle ja laita silavalastut pataan ja anna niiden ruskistua hiljalleen. Sillä välin aloita paistin vuoleminen käristykseksi.

Nosta lieden lämpötilaa kun alat lisätä käristyslihoja. Lisää käristyslihoja pataan kourallinen kerrallaan kun silava on sulanut mukavasti ja siivut alkavat hieman ruskistua. Sekoittele ja ruskista lihat nopeasti ennen uuden kourallisen lisäämistä. Toista niin kauan, että kaikki lihat ovat padassa ja alkavat olla kauniin ruskeita.

Laske lieden lämpötilaa matalalle lämmölle niin, että käristys poreilee hieman ja liha muhii mureaksi. Jos neste näyttää haihtuvan liiaksi, voit lisätä nokareen voita tai hieman vettä. Mausta suolalla. Anna käristyksen muhia n. 2 tunnin ajan.

Kuori puikulaperunat ja keitä ne suolavedessä kypsiksi. Valuta vesi pois, lisää voi ja survo muusiksi joko survimella tai sähkövatkaimella. Lisää maitoa vähitellen, kunnes muusi on mielestäsi sopivan paksuista. Mausta suolalla.

Lautasellasi on nyt aidoin pala Lappia! Tarjoile sokeroidun puolukkasurvoksen kera.

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)