Tähteä viidestä
(0 arviota)
Perinteinen jauhelihamureke, lyhyemmin ihan vain lihamureke, on upean mehevä ja makuja täynnä oleva herkku, jonka valmistaminen on melkoisen yksinkertaista. Jostain syystä nykyisin hieman aristellaan lihamurekkeen valmistamisen suhteen, ajatellen sen olevan työlästä, mutta burgeripihvit ja lihapyörykät kyllä syntyvät kokilta kuin kokilta. Tosiasiassa lihamureke on hyvin samankaltainen jauheliharuoka, mutta sen käsittelyyn menee huomattavasti vähemmän aikaa! Sinun ei tarvitse pyöritellä taikinasta lihapullia tai taputella sitä pihveiksi, vaan pelkkä uunivuoka riittää.
Jos sinulta ei löydy sopivaa suorakaiteen muotoista uunivuokaa, voit muotoilla taikinan pötköksi uunipellille tai valurautaiselle paistinpannulle. Tässä tapauksessa suosittelemme vähentämään nesteen eli maidon määrää puoleen, jotta mureketaikinasta ei vahingossakaan tulisi liian kosteaa. Nestettä on sitten helppo lisätä tarpeen vaatiessa mureketaikinaa käsitellessä.
Sekoita pankojauhot tai leivänmurut maidon kanssa kulhossa ja jätä turpoamaan n. 10 minuutiksi. Kuori ja hienonna sipulit, kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja kuullota sipulisilppua öljyssä, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Purista loppuvaiheessa valkosipulinkynnet sipulin joukkoon ja sammuta levy. Valkosipulimurska pehmenee juuri sopivasti jälkilämmöllä.
Poista Rönkä Naudan jauheliha pakkauksesta kätevästi repäisykohdasta. Laita jauheliha kulhoon ja sekoita joukkoon kuullotetut sipulit, maito-leipäseos, raastettu parmesaani, kananmunat sekä mausteet.
Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka tai muu uunivuoka leivinpaperilla ja kaavi murekemassa vuokaan. Älä painele liiaksi, jotta murekkeesta ei tulisi liian tiivis.
Paista mureketta uunissa ala- tai keskitasolla 200°C asteessa n. 45 minuuttia. Tarkista murekkeen kypsyys ennen kuin poistat sen uunista. Kun otat murekkeen uunista, jätä se lepäämään n. 10 minuutiksi. Lepoajan jälkeen, kumoa mureke vuoasta ja leikkaa siitä paksuja viipaleita.
Tarjoile kermaperunoiden tai perunamuusin kera asiaankuuluvilla lisukkeilla, kuten suolakurkuilla, puolukkahillolla ja perinteisellä ruskeakastikkeella.