Mongolian härkä

Mongolian härkä

Kauppalista

 • 300g Rönkä Nautalastu
 • 1 tl rypsiöljyä
 • 1 tl soijakastiketta
 • 1 rkl maissitärkkelystä (lisäksi 1 rkl myöhempää vaihetta varten)

Kastike:

 • 2 rkl fariinisokeria
 • ½ dl kuumaa vettä
 • ½ dl soijakastiketta
 • ½ tl raastettua inkivääriä (tai inkivääritahnaa)
 • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
 • 2 kuivattua chiliä
 • 1 sipuli
 • 1 rkl maissitärkkelystä
 • 2 kevätsipulia varsineen
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Mongolian härkä

Mongolialainen härkä, joka tunnetaan myös nimellä mongolialainen grillihärkä (vaikka sitä ei nykyisin grillissä valmistetakaan), on perinteinen mongolialainen ruokalaji. Se koostuu yleensä ohuista siivuista naudanlihaa, jotka marinoidaan ja sitten paistetaan nopeasti korkeassa lämmössä. Tämä ruokalaji on peräisin Mongolian aroilta, ja sen valmistuksessa käytetään usein paistinpannua tai wokkia.

Marinadi sisältää yleensä soijakastiketta, valkosipulia, inkivääriä ja muita mausteita, jotka antavat lihalle rikkaan maun. Valmistuksessa korkea lämpö auttaa säilyttämään lihan mehevyyden samalla, kun pinnalle saadaan herkullinen paistunut kuori. Lisäksi mongolialaiseen härkään voi kuulua vihanneksia, kuten paprikaa, sipulia ja vihreitä papuja.

Tämä ruokalaji on saanut nimensä mongolialaisista sotureista, jotka olivat perinteisesti taitavia ratsastajia ja elivät pääosin hevosillaan. Mongolialainen härkä on suosittu Kiinan ja monien muiden Aasian maiden ruokakulttuureissa.

Valmistusohje:

Sulata Rönkä Nautalastu ja irrottele lihasiivut toisistaan. Sekoita riittävän isossa astiassa 1 tl öljyä, 1 tl soijakastiketta sekä 1 rkl maissitärkkelystä ja lisää joukkoon nautalastut. Sekoittele hyvin ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään tunniksi.

Kun lihat ovat saaneet marinoitua, laita ½ dl maissitärkkelystä uudelleensuljettavaan muovipussiin ja nostele valutetut nautalastut pussiin. Sulje pussi ja ravistele sitä, kunnes kaikki lihasiivut ovat saaneet pintaansa hieman maissitärkkelystä. Tämä tekee lihasta rapeakuorisen mutta sisältä mehukkaan paistovaiheessa.

Valmista seuraavaksi kastike etukäteen: sekoita fariinisokeri kuumaan veteen kunnes sokeri on täysin liuennut. Kaada joukkoon ½ dl soijakastiketta ja sekoittele. Nosta kastikepohja lieden vierelle odottamaan.

Kuumenna wokkipannu korkealle lämmölle ja lorauta pannuun reilusti öljyä. Paista lihasiivut pienissä erissä nopeasti ja nosta ruskistuksen jälkeen reikäkauhan avulla lautaselle odottamaan.

Kun kaikki nautalastut on ruskistettu, pilko sipuli lohkoiksi, laske wokin lämpötilaa hieman ja kuullota sipulilohkoja öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää seuraavaksi raastettu inkivääri, murskatut valkosipulinkynnet sekä kuivatut chilit niin ikään murskattuina. Sekoittele muutaman sekunnin ajan ja kaada sen jälkeen esivalmisteltu kastikepohja pannulle. Anna kastikkeen poreilla muutaman minuutin ajan. Sekoita samalla 1 rkl maissitärkkelystä vesitilkkaan ja kaada se ohuena nauhana kastikkeen sekaan jatkuvasti hämmentäen.

Kun kastike alkaa paksuuntua, nostele nautalastut takaisin pannulle ja lisää joukkoon vielä n. 2-3 cm pätkiksi leikatut kevätsipulinvarret. Kastikkeen tulisi olla niin paksua, että se tarttuu lihasiivuihin ja kauhaan, eikä oikeastaan ollenkaan nestemäistä.

Tarjoile heti keitetyn jasmiiniriisin kera!

Reseptiin liittyvät tuotteet

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)