Naudan sisäfilepihvi

Naudan sisäfilepihvi

Kauppalista

 • Rönkä Naudan sisäfile ½
 • Suolaa
 • Mustapippuria
 • Rypsiöljyä
 • Voita
 • 2-3 valkosipulinkynttä
 • Tuoreita yrttejä (rosmariini, timjami tms.)
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Naudan sisäfilepihvi

Naudan sisäfilepihvi on kenties arvostetuin herkku mitä naudasta voi valmistaa. Sisäfilepihvin paistaminen pannulla vaatii riittävästi lämpöä, rasvaa ja tarkan kokin. Näillä ohjeilla on kuitenkin vaikea epäonnistua, joten nyt rohkeasti valmistamaan yksinkertainen ateria äärimmäisellä huolellisuudella!

Koska naudan sisäfile on melko vähärasvaista, pihvien paistamisessa tulee käyttää riittävästi rasvaa. On syynsä siihen, miksi suosimme voita tai voin ja rypsiöljyn seosta, sillä maillard-efektin aikaansaamiseksi voi on suorastaan korvaamaton tuote. Maillard-efektissä lihan pinta ruskistuu kauniin rapeaksi ja ruskeaksi, mikä puolestaan sulkee nesteet pihvin sisälle. Liian hitaasti ja matalalla lämmöllä paistaminen jättää pihvin pinnan tylsän ruskeahkoksi, eikä rapeaa pintaa pääse muodostumaan. Samalla nesteet pääsevät karkaamaan, mikä puolestaan tekee pihvistä kuivahkon ja sitkeän, varsinkin täysin kypsäksi paistettaessa. Jos käytät voin ja rypsiöljyn seosta, saat vielä hyödynnettyä voin ominaisuudet ruskistuksessa, mutta samalla pystyt vähentämään voin ja näin ollen kovien rasvojen määrää.

Kannattaa myös tutustua naudan ulkofileeseen, sillä siitä saat myös loihdittua upean mureita pihvejä tai paistettua sen kokonaisena uunissakin. Joidenkin mielestä ulkofile on jopa sisäfilettä maukkaampaa, sillä siinä on usein enemmän rasvaa. Sisäfileen mureus on kuitenkin omaa luokkaansa, joten siksi sillä on tukeva jalansija meidän testikeittiömme sydämissä.

Valmistusohje:

Ota naudan sisäfile huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista, 20-30 minuuttia etukäteen. Kuivaa fileen pinta huolellisesti ja leikkaa siitä terävällä veitsellä 5-6 cm paksuja kiekkoja, jotka paistat pihveiksi. Ripottele jokaisen pihvin pintaan reilusti suolaa ja mustapippuria. Pidä huoli, että maustat kaikki pinnat. Hiero lopuksi sisäfilepihvien pintaan hieman rypsiöljyä. Voit käyttää myös valmiiksi leikattuja Rönkä Naudan sisäfileleikkeitä.

Kuumenna paistinpannu kunnolla kuumaksi. Suosittelemme paksupohjaista valurautapannua, sillä se pitää lämmön tasaisena. Ohutpohjaiset pannut viilenevät helposti kun pihvi lasketaan pannulle, jolloin paistotulos ei ole niin onnistunut. Käytännössä tämä tarkoittaa 1-6 asteikon liedellä tasoa 5. Uudemmissa liesissä asteikko on 1-9, jolloin suosittelemme tasoa 7. Kuumenna pannu niin kuumaksi, että se tuntuu aidosti kuumalta ja miltei savuaa hiukan kun lisäät siihen öljyä.

Kaada pannulle reilusti öljyä, 2-4 rkl verran. Kun öljy on kuumentunut, nosta pihvit (korkeintaan 2 kerrallaan) pannulle ja liikuta niitä pannun pinnalla muutaman sekunnin ajan, jotta pihvi ei pala kiinni pannuun ja saat öljyn kunnolla pihvin paistopintaan. Tämän jälkeen ruskista pihvejä 2 minuutin ajan koskematta niihin lainkaan. Käännä sen jälkeen pihvit ympäri, liikuttele taas muutaman sekunnin ajan ja ruskista 2 minuuttia. Tee sama myös pihvin sivuille, mutta ruskista nyt vain 1 minuutti per sivu.

Kun kaikki pinnat on ruskistettu, pienennä lämpötilaa yhden pykälän verran ja käännä pihvi niin, että ensimmäiseksi ruskistamasi pinta on pannua vasten. Heitä pannulle litistetyt valkosipulinkynnet, pari timjamin tai rosmariinin oksaa kokonaisina, sekä reilut nokareet voita. Nämä antavat pihville makua. Voita kuuluu olla pannulla niin paljon, että voit lusikoida paistolientä pihvin päälle samalla kun jatkat kypsentämistä. Kypsennä taas kaikkia puolia n. 2 minuutin ajan jatkuvasti sisäfilepihviä voilla valellen. Voit myös lisätä voita pannulle mikäli määrä näyttää liian vähäiseltä.

Nosta pihvit lopuksi leikkuulaudalle lepäämään 5 minuutin ajaksi. Jos haluat naudan sisäfilepihveistä mediumia kypsemmät, kääri pihvit folion sisään lepäämään.

Voit tarjoilla pihvit sellaisenaan kokonaisina lohkoperunoiden ja raikkaan salaatin kera, tai siivuttaa ne terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi, jolloin pihviä on helpompi leikata pihviveitsellä.

Ja muista, harjoitus tekee mestarin myös naudan sisäfilepihvin paistamisessa!

Naudan sisäfilepihvi pannulla:

 1. Nosta naudan sisäfile huoneenlämpöön 20-30 minuuttia ennen paistamista
 2. Mausta suolalla ja pippurilla
 3. Paista korkealla lämmöllä 2 minuuttia per leikkuupinta, 1 minuutti per sivu
 4. Lisää makuaineet ja voi, pienennä lämpöä
 5. Valele pihvejä ja kypsennä vielä 2 minuuttia per puoli
 6. Nosta lepäämään viideksi minuutiksi
Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)