Rosvopaisti - Rönkä - maussa on sen voima

Rosvopaisti

Rosvopaisti

Kauppalista

  • Rönkä Meri-Lapin Karitsan paisti
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Kuivattua oreganoa
  • 1 kokonainen valkosipuli
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Rosvopaisti

Marinoi liha edellisenä iltana ja anna sen maustua yön yli jääkaapissa: hiero lihan pintaan suolaa, mustapippuria ja kuivattua oreganoa. Töki terävän veitsen kärjellä lihaan syviä viiltoja, joihin työnnät kuoritut valkosipulinkynnet. Laita liha kestävään muovipussiin mahdollisimman ilmatiiviisti ja laita jääkaappiin.

Kaiva hiekkaiseen maahan kuoppa jonka pohjan täytät kivillä tai hyvin lämpöä varaavilla tiiliskivillä. Pidä kuopassa reipasta nuotiota tunnin ajan jotta kivet ja maa varaavat lempeää lämpöä paistin kypsennykseen.

Sillä välin paketoi liha huolellisesti: pyöräytä paisti ensin leivinpaperin tai voipaperin sisään, taittaen kulmat lihan alle tiiviisti. Parikin kerrosta on aivan ok, jotta mehukkuus säilyy. Kääri seuraava kerros foliosta, jotta tiiveys paranee entisestään. Seuraavaksi kääri paketin ympärille useampi kerros kasteltua sanomalehtipaperia, mikä estää lihan palamisen. 1 kokonainen sanomalehti riittää hyvin. Kääri vielä lopuksi pari kerrosta foliota suojaamaan sanomalehteä palamiselta ja kiepauta koko käärön ympärille kierrokset rautalankaa tai kanaverkkoa, joka pitää paketin koossa ja jonka avulla rosvopaisti on helppo nostaa kuumasta kuopasta.

Nosta puolet kuumista hiilistä metalliseen astiaan (kottikärry käy hyvin). Lapa loppujen hiilien päälle hiekkaa muutaman sentin paksuisesti. Aseta lihakäärö hiekan päälle kuopan pohjalle. Peitä vielä paisti hiekalla ja kaada loput kuumat hiilet hiekan päälle. Peitä lopuksi kuoppa hiekalla. Pidä nuotiota lihan päällä n. tunti per lihakilo.

Kun aikaa on kulunut riittävästi, siirtele hiillos ja hiekka lihan päältä varovasti lapiolla, jotta saat nostettua lihan kuopasta. Käytä käsineitä kääröä avatessasi, sillä paketista nouseva höyry on todella kuumaa!

Siivuta kuuma liha heti ja tarjoile uusien perunoiden, voikastikkeen, salaatin ja asiaankuuluvien ruokajuomien kera!

Kokeile myös

Lihapullat ruotsalaisittain

Vaikka se on joskus vaikea myöntää itselleen. Mikään ei voita kunnon ruotsalaisten lihapullien makua.