Tähteä viidestä
(0 arviota)
Pastitsio on kreikkalainen uuniruoka, joka koostuu kerroksittain ladotuista ainesosista: pastasta, maustetusta jauhelihakastikkeesta ja béchamel-kastikkeesta. Se on suosittu perinteinen ruoka Kreikassa, mutta sitä valmistetaan myös muualla Välimeren alueella, kuten Kyproksella ja Lähi-idässä, hieman erilaisin variaatioin.
Pastitsio tarjoillaan usein vihreän salaatin kanssa ja se on suosittu niin arkiruokana kuin juhlavampana ateriana. Se muistuttaa italialaista lasagnea, mutta pastitsio erottuu selvästi erilaisen pastan ja mausteyhdistelmän ansiosta.
Lämmitä uuni 175°C asteeseen.
Keitä pasta al denteksi, eli juuri sopivan napakaksi. Varo keittämästä ylikypsäksi. Muista suolata vesi hyvin. Säästä 3-5dl pastan keittovettä.
Kuullota kaksi silputtua valkosipulinkynttä ja yksi silputtu iso sipuli. Lisää joukkoon jauheliha, paista kypsäksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä sivuun.
Lisää pastan keitinveteen lammasfondia tai liemikuutio (voit käyttää myös naudan lihaliemikuutiota), kumina, kaneli, tomaattipyre ja silputtua tuoretta minttua (maun mukaan). Kaada liemisekoitus lihojen ja sipuleiden sekaan. Keittele kymmenisen minuuttia kunnes kastike on sopivan paksua ja maukasta.
Valmista seuraavaksi juustokastike: Lisää toiselle pannulle reilu nokare voita ja vehnäjauhot, sekoittele keskilämmöllä kunnes jauhot kypsyvät ja turpoavat. Ota pannu pois lämmöltä ja lisää sinne maito ja maustamaton jogurtti. Keittele matalalla lämmöllä ja lisää seokseen vielä n. 50g juustoraastetta. Lisää silkinpehmeään seokseen vielä keitetty pasta. Nyt ollaankin valmiita kasaamaan uunivuoka.
Kaada puolet pasta-valkokastike -seoksesta voidellun uunivuoan pohjalle. Levitä kerroksen päälle lihakastike tasaisesti. Kaada loput makaroniseoksesta lihakastikkeen päälle ja lisää päälle vielä loput juustoraasteesta.
Paista pastitsiota uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes juusto on pinnalta kauniin kultaista.
Nauti kreikkalaisen salaatin ja hyvän seuran kera!