Porokeitto

Porokeitto

Kauppalista

Lihaliemi (ja keittolihat):

  • 1,2 kg Rönkä Poron potka TAI n. 2 kg Rönkä Poron paisti
  • Merisuolaa
  • 3-4 laakerinlehteä
  • n. 10 maustepippuria
  • 2 porkkanaa
  • 1 sellerinvarsi
  • 1 sipuli

Keittoon:

  • 500-600 g perunoita
  • 2 porkkanaa
  • Lihalientä (jonka juuri valmistit)
  • Vettä
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Porokeitto

Porokeiton ytimessä on hyvistä lihoista keitetty lihaliemi, sekä murea ja maistuva poronliha. Tässä reseptissä ei käytetä suurta määrää ainesosia, sillä yksinkertaisista elementeistä saat valmistettua erittäin herkullisen ja aidon poronlihakeiton. Poron potkat tai paisti keitetään niin mureiksi, että lihat irtoavat luista sormin, jonka jälkeen lientä keitetään vielä kokoon riittävän tuhdin ja täyteläisen keittopohjan aikaan saamiseksi. Voit myös pakastaa osan lihaliemestä myöhempää käyttöä varten, jolloin sinulla on loistava pohja vaikkapa kastikkeille!

Valmistusohje:

Sulata Rönkä Poron potkat tai Poron paisti jääkaapissa noin vuorokauden ajan. Huuhtele potkien pinnat ja laita ne isoon kattilaan. Lisää vettä niin, että lihat peittyvät kunnolla. Pilko lihojen joukkoon 2 porkkanaa, 1 sellerinvarsi sekä 1 sipuli reiluina paloina ja kuumenna poreilevaksi. Lisää kattilaan tämän jälkeen laakerinlehdet, maustepippurit ja puoli kourallista merisuolaa. Keitä hiljalleen n. 3 tunnin ajan ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.

Kun potkat/paisti ovat niin kypsiä, että lihat irtoavat luista vetämällä, nostele ne reikäkauhalla pois kattilasta ja anna jäähtyä hetken aikaa. Jatka liemen kokoon keittämistä ilman kantta, kunnes olet saanut redusoitua liemen n. puoleen alkuperäisestä määrästä.

Irrottele poronlihat luista käsin tai veitseä apuna käyttäen. Pilko suurimmat lihapalat kuten paisti n. 2x2 cm paloiksi.

Ota toinen kattila, johon pilkot kuoritut perunat ja porkkanat sopiviksi (mutta reiluhkon kokoisiksi) suupaloiksi. Kaada kasvisten päälle keittämääsi lihalientä siivilän läpi n. puolet vaaditusta nestemäärästä (kasvikset peittyvät ja vesiraja asettuu n. 5 cm niiden yläpuolelle). Täydennä loput nestemäärästä vedellä, sillä lihaliemi on melko suolaista redusoinnin jälkeen.

Keitä kunnes perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä ja lisää niiden joukkoon poronlihat. Jatka kypsentämistä, kunnes kasvikset ovat kunnolla kypsiä.

Tarjoile heti höyryävän kuumana hyvän ruisleivän kanssa!