Ruokatrendit 2019

Mitä vuosi 2019 mahtaa tuoda tullessaan? Me seuraamme trendejä jatkuvasti ja muutama seikka nousee toistuvasti esiin, joten ensi vuoden trendien ennustaminen on pikemminkin valistunut arvaus pelkän ennustamisen sijaan.

Ensi vuoden keittiötrendeissä näkyvät ekologisuus, lähiruoka, kasvikset, sienet sekä "food swap", eli raaka-aineiden korvaaminen terveellisemmillä. Mitä nämä kaikki sitten tarkoittavat?

Food swap

Food swap tarkoittaa raaka-aineiden korvaamista terveellisemmillä ja se on ollut tulossa hiljalleen, mutta 2019 voidaan odottaa useiden reseptien saavan rinnalleen muokattuja versioita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa voi jo tilata pizzerioista kukkakaalista valmistettuun pizzapohjaan tehtyjä pizzoja! Muita mahdollisesti jo tuttuja ilmiöitä ovat kesäkurpitsapasta sekä portobelloburgerit, joissa hampurilaispihvi on korvattu paksulla portobellosiivulla.

Sienet

Ei vain portobelloburgeri, vaan paljon muuta! Sienet ovat jälleen lyömässä läpi pitkän tauon jälkeen, sillä ihmiset ovat innostuneet luonnossa liikkumisesta, marjastuksesta sekä sienestyksestä. Sieniä myös säilötään innokkaasti ja esimerkiksi Marttajärjestön säilöntäkurssit ovat olleet hyvin suosittuja jo parin vuoden ajan.

Sienistä saa myös loistavia aineksia food swapiin tai ihan vain maistuvia lisukkeita liharuoille ja oivan proteiininlähteen. Jos et itse jaksa perehtyä sienestykseen, ei hätää - kauppojen valikoimissa on nyt entistä enemmän erilaisia sieniä!

Ekologisuus

Ilmastonmuutoskeskustelun yhteydessä käydään keskustelua myös siitä, kuinka kuluttaja voi vaikuttaa ympäristön kuormittumiseen. Kuluttajat kaipaavat aitoa lähiruokaa ja ruoan alkuperä on heille tärkeää myös vuonna 2019. Myös kauppojen muovikassien menekki on vähentynyt ja uusiokäytettävät kangaskassit lisääntyvät kassahihnoilla.

Lähiruoka ja hävikin minimointi

Vaikka nämä kaksi kuuluvatkin ekologisuus-kategoriaan, ovat ne silti isossa roolissa trendikeskusteluissa. Meidän panoksemme näihin kahteen ovat lähiruoan, kuten Meri-Lapin Karitsan tuottaminen ekologisesti sekä uusien hävikkiä pienentävien reseptien ja vinkkien lisääminen.