Kattilan puhdistaminen

Apua! Teräskattilaan tai -pannuun paloi ruoka pohjaan eikä tiskiharjakaan auta! Ellei keittiöniksejä ole opeteltu ulkoa, tässä kaksi tapaa saada pohja jälleen kiiltäväksi:

1. Konetiskiaine
Keitä sotkeentuneessa astiassa hieman vettä ja heitä mukaan konetiskitabletti. Keittele hiljalleen muutaman minuutin ajan, anna jäähtyä hetken aikaa ja tiskaa astia normaalisti. Useimmiten pinttynytkin lika irtoaa tällä käsittelyllä erittäin helposti pannua pilaamatta.

2. Etikka
Keitä astiassa etikkaa juuri sen verran, että pohja on kunnolla etikan peitossa. Haju on toki voimakas, mutta jo tämä auttaa puhdistamisessa. Sammuta levy ja heitä sekaan pari ruokalusikallista ruokasoodaa (HUOM! Aiheuttaa voimakasta kuplimista ja kuohumista!). Jätä seos jäähtymään ja vaikuttamaan muutamaksi minuutiksi. Tiskaa lopuksi normaalisti. Jos tahrat ovat vielä läsnä, tipauta niihin vielä tippa etikkaa ja sen jälkeen painele tahran päälle runsaasti ruokasoodaa ja anna jälleen vaikuttaa.

Huomaa, että jotkin pannut kestävät rajuakin käsittelyä esim. teräsvillalla, mutta emme uskalla sitä suositella, sillä jotkin kupari- ja teräspannut voivat silti vaurioitua pinnastaan niin, että ruoka palaa siihen jatkossa vielä pahemmin, kun pinta on sileän sijaan naarmuinen.