Keittiöveitset

Kaupat ovat pullollaan erilaisia veitsiä mitä merkillisimpiin tarkoituksiin, mutta mihin niitä kaikkia tarvitaan? Jos aikeissasi on uusia veitsivalikoimasi tai haluat antaa lahjaksi toimivan veitsisetin, nämä ovat olennaisimmat työkalut lähes mihin tahansa leikkuutehtävään!

1. Kokkiveitsi

Kokkiveitsi on kaikista tärkein veitsesi. Sitä käytetään monipuoliseen leikkaamiseen, viipalointiin, silppuamiseen ja vaikkapa valmiin paistin siivuttamiseen. Koska kyseessä on tärkein työkalusi, on siitä pidettävä myös hyvää huolta säännöllisellä teroittamisella. Suosittelemme myös käsinpesua, sillä tiskikone voi joskus tylsyttää terää enemmän kuin käsinpesu.

2. Vihannesveitsi

Vihannesveitsi on ikään kuin kokkiveitsen pikkuveli - sillä käsittelet näppärästi kasviksia ja veitsi on suunniteltu siten, että sillä on kätevä leikata esim. peukaloa vasten. Kahva on pieni ja ketterä ja terä on huomattavasti lyhyempi kuin kokkiveitsessä. Ne työt, joissa kokkiveitsi tuntuu kömpelöltä, vihannesveitsi hoitaa leikiten!

3. Tomaattiveitsi / hammastettu yleisveitsi

Hammastettu veitsi leikkaa mm. tomaatin kuoren läpi helposti ja vaivatta, mutta se on todella kätevä työkalu myös tuoreiden sämpylöiden tai bageleiden halkaisuun. Tomaattiveitseä voi verrata leipäveitseen, mutta se on hieman pienempi ja hammastus ei ole niin suuri kuin sahalaitaisessa leipäveitsessä. Vaatii vähemmän ylläpitoa kuin vihannesveitsi tai kokkiveitsi, joiden tulee olla äärimmäisen teräviä ohuiden siivujen aikaansaamiseksi.

4. Boning knife / "bouneri"

Lihan käsittelyyn tarkoitettu, terän muodoltaan fileerausveitseä muistuttava jämäkkä veitsi. Bounerin terä on paksumpi ja jäykempi kuin fileerausveitsessä, minkä vuoksi sen käsittely luullisia lihoja leikatessa on turvallisempaa ja tehokkaampaa - kertoohan sen jo nimikin. Bounerilla poistat helposti myös kalvot lihojen pinnasta, sillä kaareva kärki mahdollistaa tarkan työskentelyn.