Kylmäketju kaupasta kotiin - Rönkä - maussa on sen voima

Kylmäketju kaupasta kotiin

Lihan tuotannossa, kuljetuksessa ja vähittäiskaupoissa kylmäketju on katkeamaton prosessi jolla varmistetaan lihan laatu tuottajalta kuluttajalle asti. Kylmäketju ei muutu yhtään vähemmän tärkeäksi ostettuasi lihan kaupasta ja pienillä kikoilla voit varmistaa että lihasi on yhtä tuoretta ja laadukasta kun alat kokkaamaan siitä herkkuruokia.

Katso nämä vinkit kun haluat pitää ruokaturvallisuuden kunnossa ja samalla säästää rahaa:

Kylmäketju

Lihan tuotannossa, kuljetuksessa ja vähittäiskaupoissa kylmäketju on katkeamaton prosessi jolla varmistetaan lihan laatu tuottajalta kuluttajalle asti. Kylmäketju ei muutu yhtään vähemmän tärkeäksi ostettuasi lihan kaupasta ja pienillä kikoilla voit varmistaa että lihasi on yhtä tuoretta ja laadukasta kun alat kokkaamaan siitä herkkuruokia.

Vähittäiskaupat asettelevat usein lihahyllyt kaupan takaosaan, vaikka lihan säilyvyyden kannalta olisi parasta jos jauhelihan tai uunipaistin saisi mukaan kylmäkaapista heti kassan vierestä. Tee itsellesi rutiiniksi noutaa lihat vasta viimeisenä ostoskärryihin, varsinkin jos asioit isoissa marketeissa joissa kauppareissu saattaa kestää jopa tunnin. Näin saat mahdollisimman lyhyen katkoksen kylmäketjuun.

Ruokakassit autossa lattiatasolle

Talvella on helppo laittaa ruokakassit auton lattian tasolle jossa ne pysyvät viileämpinä kuin penkillä. Kesällä, varsinkin mökkireissuille ostettaessa, kannattaa investoida kylmälaukkuun. Jopa edullinen, styroxinen kylmälaukku pitää lihat viileänä ennen jääkaappiin pääsyä pidemmänkin matkan takaa.

Jos aiot pakastaa lihaa, kannattaa erityisesti jauheliha ottaa pois omasta pakkauksestaan ja pakata pakastuspusseihin joihin lihan saa pakattua huomattavasti ilmatiiviimmin. Näin liha säilyy parempana pidempään ja samalla säästät kallisarvoista tilaa pakastimessasi.

FiFo

Opettele FIFO -järjestelmä lihojen, ja oikeastaan kaikkien muidenkin elintarvikkeiden kanssa. First in - ensimmäisenä sisään, first out - ensimmäisenä ulos. Eli käytä lihat ja muut elintarvikkeet aina vanhimmasta päästä pois. Näin vähennät ruokahävikkiä ja säästät samalla rahaa. Helpoiten tämä onnistuu pakkaamalla jääkaappi jonoihin. Uusin paketti aina takimmaiseksi ja edestä pannulle. Helppoa, eikö totta?

Ylijääneen ruoan säilöminen

Kylmäketju ei suinkaan pääty siinä vaiheessa kun kypsennät lihan. Jos jauhelihakastiketta jää yli ja haluat pakata sen vaikkapa huomiseksi lounaaksi, muista laittaa ylijäänyt ruoka jääkaappiin viimeistään kaksi tuntia kypsennyksen jälkeen jotta ruokaturvallisuus säilyy.