Marinadit vs. dry rubit

Marinoinnin tarkoituksena on oikeastaan vain kaksi asiaa: lihan maustaminen tai sen mureuttaminen. Vaikka marinadeissa ja dry rubeissa on hyvin pitkälti samat ainesosat, niiden käyttötarkoitukset ovat keskenään hyvin erilaiset.

Onko tarkoituksena lisätä makua lihaan? Marinoi siinä tapauksessa 15 minuutista 12 tuntiin.

Haluatko lihasta mureampaa? Laita liha marinadissa jääkaappiin 6-24 tunniksi.

Marinoinnin perusasiat

  • Marinoi liha aina jääkaapissa, älä koskaan huoneenlämmössä
  • Nyrkkisääntönä voi muistaa 2 dl marinadia / 1 kg lihaa
  • Lasiastia on paras valinta marinadille, sillä siitä ei irtoa yhdisteitä eikä marinadista makua tai väriä astiaan
  • Kaavi marinadi pois lihan pinnasta ennen kypsentämistä
  • Jos käytät marinadia lihan sivelyyn grillissä tai kastikkeen pohjana, ota osa marinadista sivuun ENNEN kuin lisäät sen lihan joukkoon

Marinointiliemet

Marinadit ovat usein öljypohjaisia, jotta ne sekoittuvat hyvin lihan joukkoon. Voimakkaat mausteet kuuluvat marinointiin, sillä maku on huomattavasti miedompi lihassa kypsennyksen jälkeen, joten älä säikähdä mausteiden määrää marinadin valmistuksessa! Niiden tarkoituksena on myös mureuttaa lihaa ennen kypsennystä, joten öljyn käyttö marinadeissa on perusteltua, sillä se imeytyy lihassyihin paremmin kuin kuivamausteseokset eli dry rubit.

Käytä marinadeja isojen lihapalojen tai sitkeämpien osien maustamiseen ja mureuttamiseen, kuten paistit, potkat ja kokonaiset fileet.

Dry rubit

Dry rubit ovat kuivamausteseoksia, jotka hierotaan lihan pintaan juuri ennen kypsennystä. Ne tuovat makua lihaan, mutta eivät mureuta sitä, joten ne ovat grillaajien suosiossa (etenkin tuoretta, laadukasta lihaa käytettäessä).

Dry rubit koostuvat yleensä kuivatuista yrteistä, jauhetuista mausteista ja muista kuiva-aineista. Jotkin dry rubit sisältävät tilkan vettä tai öljyä, jolloin ne ovat tahnamaisia, mutta niitä kutsutaan silti dry rubeiksi.

Hiero mausteseos lihan pintaan juuri ennen kypsennystä tai korkeintaan 2 tuntia ennen valmistusta. Muista laittaa liha jääkaappiin jos hierot mausteet pintaan yli puoli tuntia ennen kypsentämistä!

Dry rubien valmistaminen on todella helppoa ja voit kehittää helposti omia reseptejäsi, sillä opit pian, mitkä makuyhdistelmät toimivat minkäkin lihan kanssa. Esimerkiksi lammas ja karitsa pitävät mintun ja valkosipulin yhdistelmästä, naudan kanssa sopivat ns. "maanläheiset" maut, kuten paprikajauhe, juustokumina ja timjami. Possun ja siipikarjan kanssa voit kokeilla terävämpiäkin makuyhdistelmiä, kuten erilaiset chilit, sitrukset ja tuoreet yrtit.