Mirepoix

Mirepoix on ranskalainen kastikepohja josta on lähes yhtä monta variaatiota kuin löytyy kokkejakin. Soffritto, sofrito, suppegrun, cajun ja duxelles pohjautuvat kaikki klassiseen mirepoix -pohjaan. Kokeile seuraavan kerran kun resepti pyytää lisäämään kasvisliemikuutiota.

1. Käyttö

Mirepoixia käytetään tuomaan aromaattista vihannesten makua mm. keittoihin, kastikkeisiin, paisteihin ja marinadeihin. Kokit ympäri maailman kutsuvatkin mirepoix -pohjaa pyhäksi kolminaisuudeksi. Kokeile rohkeasti erilaisiin ruokiin tai yritä bongata mirepoix -pohja seuraavan kerran kun syöt ulkona, sitä on kaikkialla!

2. Valmistus

Valmista mirepoix pilkkomalla vihannekset. Vihannessilpun koko määräytyy sen mukaan mitä ruokaa laitat. Keitoissa vihannekset saavat olla hyvinkin tunnistettavassa muodossa kun taas pitkään haudutettavassa kastikkeessa halutaan vihannesten tuovan paksun pohjan kastikkeelle joten palakokokin saa olla pienempi.

Vihannesten määräsuhde on normaalissa mirepoix -pohjassa 2 osaa sipulia, 1 osa porkkanaa ja 1 osa varsiselleriä mutta kokki päättää loppujenlopuksi mitä makua halutaan tuoda erityisesti eriin. Kastikepohjia on mukava tehdä siitäkin syystä että mittaamisen kanssa ei tarvitse olla niin tarkka.

Yleinen tapa kypsentää mirepoix on kuullottaa ensin sipuli ja porkkana voissa tai öljyssä jonka jälkeen lisätään selleri ja tiputetaan lämpötilaa haudutukselle. Vihannekset eivät saa erityisemmin ruskistua Mirepoix on valmis kun vihannekset ovat mukavan pehmeitä ja maku on muodostunut. Jos reseptissä mainitaan mirepoix ja erillistä valmistustapaa ei ole kerrottu, on se yleisimmin kuvatunlainen.

3. Vinkkejä

Kasvisliemikuutio on yleisin kiireisen kotikokin mirepoixin vastine. Mirepoix sopii siis melkein kaikkiin ruokiin johon tulee reseptin mukaan kasvisliemikuutio. Käyttämällä mirepoix -pohjaa saat reseptistä vain astetta maukkaamman!

Kokeile tulista salsaa jauhelihatortillojen väliin mirepoix -pohjalla. Lisää valmiiseen pohjaan vain tomaatteja ja tuorechiliä.

Paras (oikeasti paras) jauhelihakastike syntyy aloittamalla mirepoix -pohjalla johon lisätään ruskistettu jauheliha, neste (vesi, viini, täysmaito, lihaliemi tms.) ja riittävän pitkä haudutusaika.