Miso

Aasialaisissa ruoissa näkee käytettävän toisinaan misoa, jota saa Suomestakin hyvin varustelluista ruokakaupoista. Mitä miso oikeastaan on ja missä sitä voisi kotikeittiössä käyttää? Kokosimme pienen infopaketin mison monipuolisuudesta sekä muutamia käyttötapoja tuolle kätevälle tahnalle!

Mitä miso on?

Miso on yksinkertaisesti selitettynä soijapavuista fermentoimalla valmistettua tahnaa, joka muistuttaa hieman soijakastiketta mutta on tahnamaisessa muodossa. Miso on usein hyvin suolaista, joten sitä käytetään varsinkin japanilaisessa keittiössä suolan sijasta antamaan ruokiin makua.

Tuttu keitoista

Misokeitto on monelle tuttu etenkin alkukeitoista, joissa miso muodostaa pohjan liemelle, johon on lisätty kasviksia ja tofua. Misolle tyypillinen maku sopiikin erityisesti kasvisruokiin ja tofun kumppaniksi, sillä sen avulla ruoasta kuin ruoasta saadaan hyvin maistuvaa ja jopa melko suolaistakin!

Kokeile misoa marinadeissa!

Miso sopii niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin, joten marinadeissa sen käyttöä rajaa vain mielikuvitus. Sekoita 2 rkl misotahnaa 6 rkl:een valkoviiniä tai miriniä ja kaada se lihan joukkoon. Muita mausteita et marinointivaiheessa tarvitse, sillä suolainen miso ja hapokas neste mureuttavat lihan valmiiksi, jolloin kypsennys voi tapahtua hyvin nopeasti.

Nuudelikeiton pohjana kiireen keskellä

Tämä on helppo ja nopea versio opiskelijaeväistä: kiehauta misoliemi, lisää tuoreita kasviksia ja 1 levy nuudeleita ja peitä kannella, kunnes nuudelit ovat kypsiä. Voit myös maustaa liemen haluamallasi tavalla ja käyttää erilaisia proteiininlähteitä, kuten lihat, kalat tai vaikka keitetty kananmuna!

Wokin loppusilaus

Valmistit juuri ison pannullisen wokkia, mutta jotain tuntuu uupuvan. Sammuta liesi, lisää 1 rkl misotahnaa ja sekoita hyvin. Tahna antaa monipuolista makua, joka täydentää ainesten luontaisia aromeja ja tuo ne paremmin esiin!

Burgereiden misomaustetut sipulirenkaat

Tämä on meidän ehdoton suosikkimme: kuullota sipulirenkaat voissa ja lisää aivan lopuksi teelusikallinen misoa ja sekoita hyvin. Burgereissa on nyt jännä vivahde, jota vieraasi tulevat varmasti ihmettelemään! On sinun päätettävissäsi, haluatko paljastaa heille salaisuutesi, vai myhäillä tyytyväisenä herkkusuiden ällistellessä uutta makuelämystä.