Puisten leikkuulautojen huoltaminen

Voidaan keskustella loputtomasti siitä, kumpi on parempi leikkuulaudan materiaali - puu vai muovi - sillä molemmilla on omat hyvät puolensa. Puu on veitsille usein hellävaraisempi vaihtoehto, mutta puisia työvälineitä täytyy ajoittain myös hoitaa. Se ei ole vaikeaa, joten huoltamisesta on hyvä ottaa kuukausittainen rutiini, jotta sinulla on aina hyväkuntoinen leikkuulauta käytössäsi.

Pese leikkuulauta aina heti käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineliuoksella. Hankaa ruoantähteet ja tahrat irti harjalla tai karkealla sienellä.

Kuivaa leikkuulaudan pinta pyyhkeellä, jonka jälkeen anna sen kuivua pystyasennossa. Vaakatasossa kuivattaminen saattaa aiheuttaa sen, että leikkuulauta vääntyy kuprulle.

Hajut ja itsepintaiset tahrat voi käsitellä hieromalla niitä halkaistulla sitruunalla. Happamuus poistaa hajut ja tepsii usein myös veritahroihin!

Öljyä lauta säännöllisesti leikkuulautaöljyllä, mikä on useimmiten parafiinipohjaista. Voit käyttää myös pellavaöljyä, mutta hävitä levittämiseen käytetty liina tai rätti heti polttamalla. Pellavaöljy on itsestäänsyttyvää, mikä voi aiheuttaa vaaran roskasäiliöissä.