Uunin kemikaaliton puhdistus

Onko uunissasi itsepintaisia tahroja, mutta et haluaisi käyttää voimakkaita kemikaaleja? Kemikaaleille on olemassa myös vaihtoehtoja ja kaikki tarveaineet löytyvät useimmista keittiöistä. Yksi varma konsti lian pinttymisen estämiseksi on puhdistaa uuni säännöllisesti muutaman kerran vuodessa.

Keittiön perusraaka-aineista apu tahroihin

Ruokasooda ja suola ovat hyvin yleisiä tahranpoistajia (esimerkiksi punaviinitahralle suositellaan tuoreeltaan suolaa), joten ne toimivat tässäkin tapauksessa erinomaisesti.

Sekoita 1 osa ruokasoodaa, 1 osa suolaa ja 1 osa vettä tahnaksi. Hankaa tahnaa pinttyneen lian päälle esimerkiksi pesusienellä ja anna tahnan vaikuttaa n. puolen tunnin ajan. Tämän jälkeen pyyhi uunin pinnat kostealla liinalla. Jos likaa jäi vieläkin, toista käsittely.

Tämän tahranpoistoniksin hyvä puoli on se, että uunia ei tarvitse kuumentaa lainkaan!

Mäntysuopa on erinomainen lian irrottaja

Mäntysuopa sopii moneen muuhunkin tehtävään kuin mattojen tai saunan pesuun. Tee mäntysuovasta ja vedestä suhteellisen vahva seos, levitä sitä sienellä tahrojen päälle, sulje uunin luukku ja lämmitä uuni 50°C asteeseen. Anna lämmön tehdä tehtävänsä n. 15 minuutin ajan, jonka jälkeen sammuta uuni ja anna sen jäähtyä itsekseen.

Pyyhi lopuksi mäntysuopa ja tahrat pois liinalla tai sienellä.

Räjäytä lika irti - mutta muista turvallisuus

Jos edellä mainitut keinot eivät tehoa ja lika on edelleen lujassa, on vielä yksi keino käytettävänä, joskin se vaatii käynnin apteekissa.

Sekoita 3 rkl ruokasoodaa, 1 rkl laimennettua vetyperoksidia ja 1 rkl käsitiskiainetta tahnaksi (suojakäsineet eivät ole huono ajatus). Levitä tahnaa kaikkein itsepintaisimmille tahroille ja anna vaikuttaa 20 minuutin ajan. Takaamme, että viimeistään tämä poistaa tahrat yhdellä pyyhkäisyllä!

Vetyperoksidi kuulostaa hieman uhkaavalta, mutta apteekissa myytävä laimennettu (3-5%) vetyperoksidi on yleinen desinfiointiaine iholle ja jopa suun haavaumille. Ei siis ole syytä huoleen, mutta koska osa ihmisistä on allergisia tai yliherkkiä vetyperoksidille myös laimennetussa muodossa, suosittelemme kumihanskoja sen käsittelyyn.