Veljekset Rönkä tähtää hiilineutraaliuteen

Uusi tuotantolaitos saa lähes kaiken energiansa aurinkovoimasta

Kemiläinen Veljekset Rönkä tekee historiansa suurimman yksittäisen investoinnin, kun Vilmilään rakennetaan 2500-neliöinen tuotantolaitos vastaamaan karitsan- ja poronlihan korkean kysynnän aiheuttamaan kapasiteettivajeeseen. Uusi jalostuslaitos on lähes kokonaan hiilineutraali, sillä sen katolle asennetaan kookas aurinkovoimala. Investoinnin kokonaissumma on noin 5,5 miljoonaa euroa.

Karitsan- ja poronlihan jalostuslaitos työllistää Kemissä

Uudessa tuotantolaitoksessa toimii sen valmistuttua vuoden 2022 loppuun mennessä karitsan- ja poronlihanleikkaamo sekä kypsyttämö, jollaista ei ole Kemissä ennen ollut. Tuotantolaitos työllistää valmistuttuaan 8-12 henkilöä nykyisen henkilöstön lisäksi, mutta myös rakennusvaiheessa työllisyysvaikutus alueella on merkittävä: “Kemiläisenä yrityksenä pidämme tärkeänä sitä, että työllistämme paikallisia urakoitsijoita rakennushankkeen aikana”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Veikko Oljakka. Keminmaassa ja Ranualla sijaitsevat toimipisteet jatkavat toimintaansa normaalisti.

Ympäristöarvot lähellä sydäntä

Uuden tuotantolaitoksen käyttämästä energiasta iso osa kuluu jäähdytykseen – erityisesti kuumina kesäkuukausina. Tästä syystä aurinkoenergia on järkevin ratkaisu, sillä ne tuottavat eniten energiaa juurikin kesän aikana, jolloin jäähdytystarve on suurin. Aurinkovoimalaa täydentävät maalämpö sekä lämmön talteenotto, jotta energiatehokkuus saataisiin mahdollisimman korkealle tasolle. “Vihreän Kemin arvoihin sopivasti jalostuslaitoksesta tulee lähes hiilineutraali”, kertoo toimitusjohtaja Oljakka. Veljekset Rönkä Oy:n laajennuksen aurinkovoimala on tiettävästi Meri-Lapin suurin 165 000 kilowattitunnin vuosittaisella tuotantokapasiteetillaan.