Paimentytön paistos

Paimentytön paistos

Kauppalista

Yrtti-perunasose

  • 1 kg Lapin Puikulaperunoita
  • 50 g voita
  • n. 1 dl perunoiden keitinlientä
  • 1 rkl persiljaa hienonnettuna
  • 0,5 tl timjamia
  • 1 tl ruohosipulia
  • 0,5 dl juustoraastetta
  • suolaa
  • valkopippuria

Meri-Lapin Karitsan jauhelihakastike

0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Paimentytön paistos

Paimentytön paistos on mukaelma brittiläisestä Shepherd's piesta, jossa jauhelihakastike kätkeytyy täyteläisen perunamuusikerroksen alle. Koko komeus kypsennetään lopuksi uunissa niin, että perunamuusikuorrute saa kauniin ruskean paistopinnan.

Valmista siis ensimmäiseksi Meri-Lapin Karitsan jauhelihakastike, jonka ohjeen löydät linkistä. Perunamuusista ei kannata tehdä liian paksua, jotta sen lisääminen vuokaan on helpompaa, mutta liian löysääkään siitä ei kannata tehdä, jotta kerrokset eivät pääsisi sekoittumaan.

Saat perunamuusista täyteläisempää, kun valutat kypsät perunat huolella ja sen jälkeen nostat kattilan ilman kantta lämpimälle liedelle vielä muutaman minuutin ajaksi, jotta vesi haihtuu perunoista vieläkin paremmin. Kun kokeilet tätä kerran, huomaat eron välittömästi! Perunamuusin notkeutta säädellään voin ja maidon määrällä. Vieläkin parempaa perunamuusia saat käyttämällä perunasurvinta sähkövatkaimen sijasta, jolloin perunoiden tärkkelys ei pääse muodostamaan liisterimäistä koostumusta, mikä on joskus vaarana liian rajusta vatkaamisesta johtuen.

Valmistusohje:

Valmista Meri-Lapin Karitsan jauhelihakastike (löydät reseptin täältä). Kuori ja keitä perunat suolavedessä ja kun perunat ovat kypsiä, kaada lähes kaikki keitinliemi pois ja lisää voi sekä mausteet ja soseuta perunat sähkövatkaimella tai survimella.

Esilämmitä uuni 175°C asteeseen. Voitele uunivuoka ja kaada jauhelihakastiketta vuoan pohjalle niin, että pohja peittyy kunnolla. Lisää kastikkeen päälle yrttiperunasose. Paista vuokaa uunissa n. 30 minuuttia kunnes perunasose on saanut hieman kaunista ruskeaa pintaa.

Tarjoile heti esimerkiksi suolakurkkulohkojen kanssa!

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)