Oliiviöljyjen erot - lyhyt oppimäärä

Oliiviöljyjä kaupan hyllyllä katsellessa tulee varmasti samanlainen olo kuin viinejä valitessa: valikoimassa on erilaisia neitsyt- ja ekstra-neitsytöljyjä, kylmäpuristettuja öljyjä ja makukarttojakin on runsain määrin, hintatasoista puhumattakaan. Röngän lyhyen oppimäärän jälkeen osaat valita käyttöösi parhaiten soveltuvan oliiviöljyn, joten mennäänpä suoraan asiaan!

Oliiviöljyllä ja viinillä on paljonkin yhteistä, sillä molemmat saavat laatuluokituksensa hyvin pitkälti puhtauden perusteella. Puhtaus puolestaan tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että öljyyn ei ole sekoitettu muita aineita, vaan kyseessä on 100% ehta tuote. Oliiviöljyt voidaan jaotella karkeasti 4 luokkaan:

  1. Ekstra-neitsytoliiviöljy
  2. Neitsytoliiviöljy
  3. Jalostettu oliiviöljy (refined)
  4. Puristemassaöljy (pomace)

Ekstra-neitsytoliiviöljy

Ekstra-neitsytoliiviöljy on puhtain kaikista oliiviöljytyypeistä, sillä se puristetaan tuoreista, usein alle 24 tuntia sitten poimituista oliiveista. Puristukseen käytetään vain mekaanista puristinta, eikä siis lainkaan kemikaaleja tai korkeaa lämpöä. Virallisesti ekstra-neitsytoliiviöljyn korkein sallittu vapaiden rasvahappojen pitoisuus on enintään 0,8%. Tarkan prosessin ja laadunvalvonnan ansiosta ekstra-neitsytöljy on täydellisen pehmeän makuista ja sopii loistavasti salaattien tai pasta-annosten viimeistelyyn ihan sellaisenaan.

Neitsytoliiviöljy

Neitsytoliiviöljy on toiseksi korkeimman laatuluokituksen oliiviöljy, joka valmistetaan samalla tavalla kuin ekstra-neitsytöljykin, mutta sen korkein sallittu vapaiden rasvahappojen pitoisuus on enintään 2%. Neitsytoliiviöljy on usein hieman halvempaa kuin ekstra-neitsytoliiviöljy, mutta sitä pidetään silti erittäin laadukkaana. Voit käyttää sitä paitsi paistamiseen, myös salaattikastikkeisiin ja pastaan.

Jalostetut oliiviöljyt

Jalostetut oliiviöljyt saavat alkunsa kahden ensimmäisen öljytyypin sivutuotteesta, eli oliivimäskistä. Niistä saatu öljy on lähes mautonta ja väritöntä, mutta siihen sekoitetaan ekstra-neitsyt- tai neitsytoliiviöljyä maun vuoksi. Jalostettujen oliiviöljyjen vapaiden rasvahappojen pitoisuus voi olla jopa 3%. Se on kuitenkin oikein sopiva öljy paistamiseen miedomman makunsa ja halvemman hintatasonsa ansiosta.

Puristemassaöljy

Puristemassaöljy valmistetaan myös oliivien kuorista ja mäskistä ja sen valmistamiseen käytetään usein myös lämpöä öljyn tuottamiseksi. Joissain tapauksissa prosessiin saattaa kuulua aminohappoja tai jopa heksaania, jota käytetään ruokateollisuudessa mm. öljyjen erottelemiseen. Puristemassaöljy (pomace) ja jalostettu oliiviöljy (refined) ovat usein synonyymeja ja kauppojemme hyllyiltä löytää enimmäkseen öljyä, jonka etiketissä on maininta "refined". Maku on mieto ja rasvainen, eikä sitä pidetä erityisen laadukkaana, mutta paistamiseen se silti soveltuu - varsinkin jos halutaan pitää oliivin maku mahdollisimman vähäisenä mutta kuitenkin pienenä vivahteena.