Poronkäristys

Poronkäristys

Kauppalista

  • n. 500 g Rönkä Poron sisäpaistia TAI 400 g Aito Poronkäristys
  • n. 50 g voita TAI Rönkä Suolasilavaa
  • Kourallinen maustepippureita
  • Suolaa
  • Loraus vettä tarvittaessa
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Poronkäristys

Poronkäristys on herkullinen lappilainen ruokalaji, josta jokaisella suomalaisella on melko varmasti makumuisto kotoa tai Lapin matkoilta. Koulukuntia käristyksen valmistamisesta on useita, alkaen käristyspuritaanien näkemyksestä että pelkkä liha, suola ja voi riittävät, aina kokeellisemman lähestymistavan fuusiokeittiöön, jossa käristys saa lisämakua tähtianiksesta, viinistä, fuego-mausteseoksesta tai mitä villeimmistä yhdistelmistä. Meidän tehtävämme ei ole kertoa ainoaa oikeaa tapaa poronkäristyksen valmistamiseksi, vaan antaa ideoita mitä moninaisimpiin tapoihin nauttia herkullinen poronkäristys!

Valmistusohje:

Voit käyttää valmiiksi siivutettua Rönkä Aito Poronkäristystä tai siivuttaa sen itse hyvällä ja terävällä puukolla poron sisäpaistista. Ohuet lihasiivut ruskistetaan ensin nopeasti kuumalla pannulla tai padassa, jonka jälkeen käristystä haudutetaan haluttu aika.

Lisää pannulle reilu siivu voita tai leikkaa suolasilavasta paperinohuita siivuja ja kuullota niitä valurautapadassa, kunnes rasva irtoaa pataan selvästi ja silavalastut alkavat hieman ruskistua.

Vuole paistista puukolla ohuita lastuja ja ruskista ne nopeasti kourallinen kerrallaan valurautapadassa voin tai silavan kanssa. Jatka näin, kunnes kaikki käristyssiivut ovat ruskistuneita. Voit myös käyttää valmiiksi siivutettua Aito Poronkäristystä, jolloin säästyt vuolemisen vaivalta!

Lisää maustepippurit ja mausta käristys suolalla. Lisää ensin hieman vettä joukkoon ja kiehauta. Hauduta keskilämmöllä n. tunnin ajan ja lisää tarvittaessa vettä jos käristys näyttää liian kuivalta. Voit käyttää veden sijasta myös mietoa olutta.

Tarjoile puikulaperunamuusin, puolukkasurvoksen ja suolakurkkujen kera höyryävän kuumana!

Vinkkejä:

Haluatko selata muita tapoja valmistaa poronkäristys? Slaavilaisempaa makumaailmaa edustaa tämä Poronkäristys suolakurkuilla, joka on sekä täyteläinen että hapan samanaikaisesti! Aina voit tukeutua myös tuttuun ja turvalliseen Perinteiseen poronkäristykseen.

Entä etsitkö raaka-aineelle soveltuvia reseptejä? Ohueksi suikaloitu Aito Poronkäristys ja muut Rönkä käristystuotteet ovat erittäin käteviä esimerkiksi Porowokin valmistuksessa. Murea liha sopii loistavasti myös voileipiin, kuten Poropatonkeihin tai Porodöneriin. Juhlavampia ja riittoisampia ruokia isonkin ihmisjoukon kestitsemiseen ovat Poro-leipäjuustokeitto sekä Lapinukon keitto.

Aina kannattaa kokeilla uusia reseptejä ja löytää kenties se uusi suosikki siinä samalla. Kokeile käristystuotteitamme rohkeasti, sillä reseptimme ovat aina testatusti maistuvia!

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)